Måla/rita, Svedala, Urban sketching Malmö urban sketchers, Svedala, Urban sketching, akvarell, sketching, sketchwalk, skissbok, tegelhus

Sketchwalk i Svedala

I lördags var det dags för sketchwalk och byavisning här i Svedala. Jag hade gjort mitt bästa för att marknadsföra detta lilla evenemang och nu blev vi i alla fall en femton personer som traskade runt och tog del av byns historia. 
 
Mats från föreningen Svedala-Barabygden berättade kunnigt och engagerande om järnvägssamhället, bruket, de tjusiga ingenjörsvillorna och historier om personer som bott i husen. Jag fick stor lust att gå förbi biblioteket för att låna hem böcker och lära mig mer!
 
 
Även om jag bott i Svedala ett antal år nu så är jag inte född och uppvuxen här vilket medför att jag inte vet hur det var förr i tiden. Tänker att det kan vara kul för mina barn också att få reda på lite mer om samhället de växer upp i. Dessutom är de ganska intresserade av just "förr i tiden" men för dem är det ett ganska vitt begrepp - fanns det pirater förr i tiden, mamma? 
 
 
Det är inte alla som klarar att stå och skissa (jag har svårt för det) men en hel del förde visuella anteckningar. Kan vara att man vill komma ihåg en spännande byggnadsdetalj, skriva upp intressant fakta, göra en liten karta eller notera något man vill komma tillbaka till. Å andra sidan har jag snart sett alla hus i centrum ur alla vinklar så jag var mest intresserad av att lyssna på guidningen. 
 
Efter en timme tackade vi Mats för att han ställt upp och visade oss byn. Några tackade också för sig men en del kaffesugna sketchare blev kvar. I vanliga fall tecknar vi ju först, fikar sedan och tecknar ev. vidare efter kaffet. Men nu tog vi en liten lunch på Carinas café innan vi gick tillbaka till Stortorget. 
 
 
Vi kom överens om att en timme var lagom tid för att skissa. Jag hittade ett nytt perspektiv vid sidan om kommunhuset (som för övrigt är arkitektoniskt inspirerad av hur Lindholmens borg ska ha sett ut?) och målade av Sirius-huset. Där det för övrigt varit en bank "förr i tiden"... 
 
Här kändes det helt rätt för mig att börja med att måla, sedan lägga på lite linjer, måla lite mer och på hemmaplan så tecknade jag faktiskt dit lite grenar till höger och skrev lite anteckningar om dagen. 
 
 
I vanlig ordning gjorde vi så att man visar vad vi gjort och förundras över hur olika stilar vi har. Hela evenemanget kändes så himla lyckat; solen sken hela tiden, guidningen var uppskattad, fikat smakade bra, skisserna blev fina och vi har nog lite fler glada medlemmar på gång till fler tillfällen! 
 
Är det nu någon som är det minsta lilla sugen på att testa urban sketching så råder jag er till att hänga på omedelbart! Gå med i vår Facebook-grupp och kom på sketchwalk.