Måla/rita, Svedala, Urban sketching Galleri KVIS, Svedala, akvarell, inspiration, pennor, urban sketching

Inspirationsdag på Galleri KVIS

I förra veckan var jag inbjuden att gå genom det här med "urban sketching" under Galleri KVIS inspirationsdagar. De här dagarna är en chans för galleriets medlemmar att träffas, inspirera varandra och måla tillsammans. 
 
För att komma i stämning och känna mig själv lite inspirerad tog jag en runda bort till torget här i Svedala före träffen. Jag har flera gånger tänkt att jag skulle teckna grävmaskinerna och nu var det ett perfekt tillfälle. Denna gång blev jag "påkommen" av de som jobbade när de kom tillbaka från lunchen och de ville gärna kika på resultatet. En del av att vara en urban sketcher är att man gladeligen delar med sig av resultatet! 
 
 
Flera var nyfikna på vad urban sketching gick ut på och jag hade en liten genomgång om hur det hela började i liten skala på nätet och nu blivit ett globalt fenomen. Demonstrerade lite olika material, visade böcker i ämnet och försökte verkligen förklara att ALLA stilar är välkomna. Så länge man tecknar på plats och inte sitter hemma med fotoförlaga tycker jag att det räknas som en urban sketch. 
 
Foto och montage: Christina Karlsson
 
Efter lite snack inne på det svala galleriet kröp vi ut i värmen och jag demonstrerade en snabb skiss av grannhuset. Har lånat Christina Karlssons fina montage eftersom jag aldrig fotograferar mig själv när jag målar. För mig kändes det helt naturligt att sitta och måla medan jag pratade om vad jag pysslade med. 
 
Kändes som att deltagarna fick ut mycket mer av att se en demonstration än att jag bara försökte beskriva med ord hur jag bär mig åt. För det var ju detta som demonstrerades - min metod just nu när jag är ute och ritar. Antagligen har jag ändrat förfarande inom ett år eftersom jag gillar att prova nytt hela tiden. Sammanfattningsvis finns det lika många sätt att vara en urban sketcher som det finns sketchare...
 
 
Efter demonstrationen fanns det gott om tid att testa på. Jag passade på att måla av galleriet som är en förrädiskt enkel byggnad - en rektangulär fasad med flera fönster och dörrar som ska passas in. Fick nytta av mina förvalda tegelfärger, oregelbundna linjer och vita gelpenna som jag använder för att rita in lagom mycket fogar. 
 
Genomgående upplevelse för mig är att folk verkar imponeras av den hastighet som jag har när jag målar? För mig har hastigheten säkerligen ökat med tiden men jag har sällan flera timmar till mitt förfogande när jag är ute och målar så det gäller att hålla tempo. Har dessutom plockat till mig olika metoder från workshops jag deltagit i och försöker bl a att få till färg och helhet innan jag zoomar in på detaljer. 
 
När jag kommit hem och landat efter all målarpepp så tänkte jag att "vad ska JAG göra med bilden av galleriet - jag skänker den till rätt hus!". Så småningom kommer den att hänga i lokalerna i någon hörna.