Resor, Urban sketching 360 grader, Danmark, Köpenhamn, Urban sketching, akvarell, perspektiv, skiss, skissbok, urbansketch

Urban sketching i Köpenhamn

Denna helgen var jag ledig från jobbet (yay!) och kunde dessutom vara barnledig (YAY) så jag passade på att åka över Öresund för att möta upp med Urban sketchers i Köpenhamn. Det var ett bra tag sedan jag var ute och skissade i grupp så jag var sugen på att träffa likasinnade igen.

 

Mötesplatsen för dagens sketchwalk var Kultorvet och temat för dagen var 360 graders skiss. För alla oss som inte är så bra på köpenhamnsk geografi så går man Ströget från stora tågstationen, svänger av mot Runde tårn och sedan är det första torget man kommer till.

 

Eftersom jag var ute i god tid hann jag med en kaffe och macka plus en supersnabb skiss av en blomsterförsäljare innan det var dags att börja.

 

 

För att det skulle gå extra snabbt använde jag en multifärgad penna där resultatet brukar bli helt galet. Fast galet på ett roligt vis?

 

När alla började samlas så fick vi en snabb genomgång av João Albergaria i vad man kan tänka på när man försöker teckna av ett helt torg på ett och samma papper. Han är van vid att vrida och vända på perspektiven och jag fick ett och annat att tänka på...

 

Även om torget man står på är exakt runt, rektangulärt eller kvadratiskt finns det ingen anledning till att göra det så i bilden. Man kan istället utgå från en referenspunkt som man finner mest intressant eller viktig och sedan ta det därifrån. Huvudsaken är INTE att skapa en realistisk bild av någon specifik byggnad utan att det blir en cool skiss. Så fort man släpper alla tankar på att alla fönster måste vara korrekta, färgerna naturliga och man mer eller mindre ska kunna använda skissen som planritning får man en helt annan frihet i tecknandet! 

 

 

Man behöver inte heller vara stationär och måla från samma plats hela tiden? Vi vandrade runt lite med våra skissblock och måste ha sett helt sinnesförvirrade ut... För det är kanske så att ena sidan av en byggnad är mer intressant än den andra och då är det helt okej att fippla lite med perspektivet. Det är även helt okej att möblera om lite i stadsbilden om man känner att det blir bättre då.

 

Resultatet kommer inte att bli en korrekt återgivning av verkligheten utan något helt annorlunda. Jag vill inte kalla det fågelperspektiv och det följer då rakt inga normala regler vid perspektivteckning. Någon typ av "360 graders, fish-eye fast ändå utplattat-perspektiv" är den mest korrekta beskrivningen misstänker jag.

 

Jag vandrade runt lite medan jag fortfarande tecknade men parkerade mig vid en jättestor fontän mitt på torget när det blev dags att färglägga. Det finns liksom gränser för vad jag klarar av att göra på stående fot. Var ändå bra att jag satt ned eftersom jag fortsatte rotera allt eftersom jag målade husen kring mig.

 

 

För att huvudet skulle sluta snurra runt så avslutade jag med två "normala" skisser av husen vid Kultorvet.

 

Vi gjorde en snabb återsamling av allt folk, kollade in dagens olika resultat och så traskade vi till första bästa café/bar med värme. Där blev det forsatta diskussioner om utställningar man varit på, intressant arkitektur, konstiga saker svenskar äter (Kalles, Kavli och den där surströmmingen), konstiga saker danskar äter, tema för kommande träffar och sånt som normala människor talar om...

 

Det var så skönt att vistas bland skissare igen och kanske kommer jag igång med nya perspektiv framöver?

 

I övrigt väntar jag med spänning på mina kalendrar som förväntas dimpa ned i nu veckan! Har du inte förbeställt ännu så är det bara att hojta till så lägger jag undan ett exemplar till dig.