Måla/rita, Resor, Urban sketching Daryl Dixon, Köpenhamn, Malmö urban sketchers, Stenbäcks, Svedala, The Walking Dead, Urban sketching, akvarell, fiskarna, flygmuseum, illustration, jungfrun, pastell, skytten, stjärntecken, torrpastell, twd

Oktober månad sammanfattad

Jag förstår knappt själv att det gått nästan en hel månad sedan jag skrev sist? Vart tar tiden vägen? Misstänker att det är någon sån där "åldersgrej" med att tiden går snabbare när man blir äldre. Som barn kunde hösten aldrig gå snabbt nog i väntan på julen medan jag idag helst vill dra ut på tiden istället. 
 
Har haft lite krämpor här och där som gjort att jag inte kunnat teckna så mycket som jag skulle önskat. Vägrar avskriva det som ålderstecken utan har mina misstankar om att det är mitt arbete som ställer till det. Men nu har jag snart tid för undersökning av nerverna i händerna så jag hoppas på besked om framtiden då. 
 
Hur som helst så gjorde jag slag i saken och startade ett eget företag! Gick på affärsrådgivning om mina idéer angående att teckna, göra kalendern och såna saker och rådgivaren tyckte att det var bara att köra! Fanns liksom ingen anledning att INTE starta enskild firma. Det är ju inte så att jag ska säga upp mig från mitt vanliga jobb, låna pengar, investera i nåt tveksamt och kanske gå med brakförlust. En högst ordinär och trivsam hobby ska bli något som jag kan ta betalt för är tanken här. 
 
 
Tidigare i oktober så åkte jag på skissträff ute vid Stenbäcks flygmuseum med flera medlemmar från Malmö Urban sketchers. Eftersom jag hade med mig barnen så blev det snabba skisser med ett öga i skissboken och det andra på pojkarna. Men de hängde snällt med, gick runt, ritade lite fantasifigurer och kollade på maskiner och grejer. Lite fika på det så var vi ytterst nöjda med den dagen. 
 
 
Har även målat vidare till illustrationskursen som jag håller på med. Den har varit lite bortprioriterad på sistone men nu försökte jag ta tag i uppgifterna igen. Extrauppgiften var faktiskt det som jag fastnade mest för denna gången - illustrera tre olika stjärntecken. Eftersom vi nyligen har upptäckt "The Walking Dead" så associerade jag genast till karaktären Daryl Dixon som Skytten. 
 
Egentligen tycker jag inte det är svårt att rita av foton, även om det kan bli klurigt att få till det lilla extra så att känslan i bilden blir rätt. Det svåra för mig är att hitta på egna tolkningar och rita mer från fria fantasier. Jag hör själv hur flummigt det låter, men kanske är det någon som förstår vad jag försöker mena? 
 
 
Efter utställning, försäljning av tavlor och kalendrar och när alla utgifter är sammanställda ska jag verkligen kolla på det här med att investera i en bra scanner. Färgåtergivningen i bilden ovan är supermärklig och jag får inte till det bättre med kameran. Inte kommer det bli lättare att fotografera bilder på vintern heller när det blir mörkt halva dagen... 
 
Hur som helst ska blå damen föreställa Jungfrun. Även här har jag tittat på ett foto för att få till ett ansikte och sedan är det faktiskt fria fantasier. Blandade in lite torrpastell i akvarellmålningen och jag tyckte resultatet blev lite mer spännande då. Så pass kul var det att dra fram de gamla pastellerna att jag investerade i en ask nya pasteller från Schminke i helgen! Naturligtvis en ren affärskostnad som får gå på företaget. 
 
 
Som Fiskarna gjorde jag helt enkelt ett par fiskar. Rotade fram en skissbok med bilder som jag gjort vid en fontän med röda fiskar. De skisserna fick hjälpa mig att måla dessa fantasifiskar. Så det går ju faktiskt framåt det här med fria fantasier? 
 
 
Annars har det mesta kretsat kring urban sketching här i Svedala när jag väl haft tid och ork att måla. Och vädret har varit finemang långt in på hösten även om jag känner att det kanske börjar bli lite väl kallt och fuktigt nu. När jag gjorde bilden ovan fick jag faktiskt gå hem och fortsätta måla efter foto eftersom akvarellfärgen vägrade torka i förmiddagsdiset. Annars är det bara bra för mig att färdigställa på plats - jag undviker att bli alltför detaljerad och sitta och pilla med onödiga saker. Vet att när jag börjar måla individuella tegelstenar är det som regel dags att sluta...
 
 
Vi spenderade nyss ett par dagar i Köpenhamn och passade på att gå på ett halloweenpyntat Tivoli, shoppa nya kritor till mig (jag menar till mitt företag?), gå på museum och sova över på hotell. Tror inte att jag tog ett enda foto på tre dagar? Märker att jag ser på världen lite annorlunda och suger i mig upplevelserna när jag är där istället för att fota, spara och sedan inte använda dem till något speciellt. 
 
Hur som helst hade vi jättetrevligt, lillebror upptäckte tjusningen med berg och dalbanor, storebror fick äntligen en legendarisk dinosaurie i mobilspelet, vi åt hotellfrukost och jag lyckades i alla fall teckna utsikten. Idag känner jag mig inspirerad att försöka blanda tekniker mer när jag sitter hemma och tecknar. Vi får se om det blir nåt tecknat senare i veckan?