Måla/rita, Resor Malmö urban sketchers, Sofiero, akvarell, folk, foodtruck, lekplats, pennor, skissbok, teckna, urban sketching, urbansketch

Skissartad helg

I veckan som gått tecknade jag i stort sett ingenting. Alltså knappt ett streck? Tid fanns men orken var liksom puts väck. Men jag känner att jag kunde kompensera för detta nu i helgen. 
 
På lördagen var det dags för en sketchwalk i Malmö Magistratsparken där det tillfälligtvis var Foodtruck festival och massa god mat, folk i stora lass och annat skoj att inspireras av. Vi var inte mer än tre som träffades men det går ju precis lika bra ändå - man är lite social och sedan ganska asocial under skissandet. Sedan brukar man ju återsamlas och äta något gott medan det lätt blir lite snack om pennor och papper. Vilka andra pallar med sånt? Jag är glad att jag funnit urban sketchers i Malmö så att jag fått alla dessa fina tips och vänner som orkar höra på snack om skissböcker, akvarellfärg och vilken spets till vilken penna som är bra...
 
 
Jag fastnade för en jättesöt blå bil som sålde poke bowls. Testade att teckna med blå fineliner - en blå, vattenfast vanlig bläckpenna typ på ett ungefär. Sedan färglade jag med akvarell men kände att jag fastnade för mycket i detaljerna och fiddlade runt. 
 
Istället gav jag mig på att måla folk istället och släppte loss lite med akvarellen och färgpennor för detaljer i efterhand. Det var väl egentligen då jag började känna att jag värmt upp. Misstänker att det är med teckning som med sport; du måste stretcha och värma upp först om man ska lyckas med huvudnumret?
 
Allra bäst tyckte jag själv att det snabbaste skissen blev! Människorna som satt vid borden i skuggan tecknade jag snabbt med min nya Kuretake brushpen och så lade jag bara på grönt för att antyda lövverk och en kall lila nyans för skuggorna. Vi kommer trivas så bra ihop, mina nya pennor och jag... 
 
 
Idag gjorde vi en klassisk familjeutlfykt och åkte till Sofiero. Det är rhododendron-tider och fint väder så varför inte? Målade jag då prunkande, överdådig blomning? Nä, en lekplats i vanlig ordning. 
 
Detta är ju perfekta platsen för oss att hänga och det fanns något för nästan alla. Rutchkanan i bakgrunden roade barnen ett bra tag och när de hämtat andan och tankat vatten upptäckte storebror att man kunde testa att gå på styltor. Lillebror planterade sallad i en kruka som jag fick äran att vårda under hemfärd. Han har redan en kombinerad morot- och majsodling på gång här hemma så när salladen gror får den väl samsas i pallkragen med övriga grödor. 
 
 
Jag kände väl lite att jag kunde inte komma hem från denna fina park och vackra slott med en ynka skiss av en lekplats?! Hade jag ju nästan lika gärna kunnat göra hemma i Svedala! 
 
Så mitt förslag om att "ni kan väl gå och kolla in stenlabyrinten där borta och så sitter jag här på gräset en stund" funkade bra. Eftersom jag visste att jag inte hade så lång tid på mig ställde jag in mig på turboskiss. Då struntar jag fullkomligt i finlir med blyerts, placering och sånt trams och bara kör på med bläckpenna direkt. Slängde på akvarell (alltså inte bokstavligt, någon måtta finns det faktiskt) och så fyllde jag i lite med svart brushpen där jag ville ha lite extra betonade linjer. 
 
Nu i efterhand kan jag själv tycka att slottsskissen är mer levande än den över lekplatsen. Jag skyller på att jag bläddrat i min bok om att göra snabba skisser av arkitektur. 
 
I veckan som kommer tänkte jag försöka komma ut och göra åtminstone en Svedala-bild till framtida utställningen. Jag är inte stressad men känner att jag hellre har ett överflöd av bilder att välja mellan än att jag måste ta med "allt" som jag gjort. Så håll en tumme för fortsatt fint väder!