Måla/rita, Resor Porto, Portugal, Symposium, Urban sketching, akvarell, teckna, urbansketch

Porto

Nu sitter jag hemma i Svedala igen och tänkte jag skulle försöka sammanfatta halva semestern och ett helt Urban sketchers symposium i nåt inlägg eller två. Hur detta ska gå till vet jag inte ens själv?! 
 
Enklast är väl att säga att jag fortsatte med mina snabba skisser under familjesemestern och fick tillfälle att utvecklas lite mer i Porto under workshops och alla möten med andra tecknare. 
 
 
En sak som jag är jäkligt bra på är i alla fall att skissa snabbt! Har man två otåliga barn med sig så gäller det att raska på och inte tänka efter så mycket medan jag ritar och målar. Ibland blir det pannkaka och jag ser inte ens själv vad det skulle vara för något i bilden men förvånande ofta blir det ganska bra. Misstänker att jag ritar som bäst när jag är just lite halvstressad och inte stannar upp och analyserar för mycket. 
 
 
Men visst hade jag önskat lite mer tid på vissa ställen? Som när jag såg en hel rad tecknare vid ett torg som satt och målade av en kyrka. Jag (och barnen) dukade i alla fall fram våra ritsaker och jag hann åstadkomma något kyrkliknade innan det var dags för lunch. Att komma tidigare till ett symposium är helt klart att rekommendera eftersom det redan finns folk på plats och det gör att man får en chans att värma upp i lugn och ro. 
 
Lugn och ro blev det i alla fall när jag vinkat av familjen dagen före symposiet! Jag hade ingen direkt plan mer än att försöka träffa en av de andra svenskarna på plats och skissa lite. Men hon var på ena sidan floden och jag på den andra och det blev inte av att vi möttes. Fast det ordnade sig ändå eftersom jag träffade på ett par herrar från Manchester och hängde med dem hela eftermiddagen. 
 
 
Märkte direkt när jag satte mig med vuxna tecknare att jag hade möjlighet att studera motivet först, ta det lite lugnare och hann få med en del trevliga detaljer. Men det tog mig å andra sidan ett par skisser innan jag verkligen förstod att ingen stressade mig. Att vi kunde ägna hela eftermiddagen åt att lalla runt och rita?! 
 
En sak som jag verkligen uppskattar med att samla alla tecknare i samma stad är att det är så lätt att hitta nya bekanta! Spelar ingen roll att vi inte känner varandra sedan innan eftersom 99% av urban sketchers är glada, sociala och inte bangar för att dra iväg på sketchwalk med folk vi inte känner. Har du ett block i näven så är du en av oss, kom och umgås liksom! 
 
Avslutade i alla fall kvällen med att hänga på en större grupp Manchester-folk som samlades vid en bar nere vid floden. Ett glas vin på det, lite social samvaro, diskussioner om papper och färg så kändes det verkligen som om jag var taggad inför morgondagens start på symposiet. 
#1 - - Alicia Sivert:

Jisses vad det låter härligt, jag vill följa med!

Svar: Det är bland det roligaste jag gjort! Häng med till Amsterdam nästa år?!
Christina Forsberg