Måla/rita, Resor James Richards, Liz Steel, Pedro Alves, Porto, Portugal, Symposium, Urban sketching, Uskporto2018, akvarell, skiss, skissbok, urban sketching, urbansketch, workshop

Symposium - del två

På fredagen var det dags för mig att ha dubbla workshops - en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Jag visste redan innan att huvudet inte skulle sluta snurra förrän framåt kvällen men det var bara att tuta och köra. 
 
Min första workshop hette "Frame your picture" och hölls av Pedro Alves. Han tyckte själv att det var ett lite missvisande namn eftersom det handlade om att se valörerna, använda få färger och försöka "rama in" bilden med olika element från förgrunden.
 
 
Jag är själv inte så nöjd med resultatet just under workshopen men det spelar ingen roll eftersom det man lär sig under symposiet kommer fram på allvar först när man kommit hem, smält intrycken och börjar använda sig av sina nya kunskaper. Åstadkom ett par småskisser senare där jag använde bara en varm brun och en kall blå och jag tror att jag började fatta grejen först då. 
 
Sen tänker jag lite optimistiskt att jag ska bli bättre på att tänka efter innan jag drar igång en skiss. Kanske göra små testskisser och hitta bästa utgångspunkten? Vi får se vad jag ägnar mig åt i praktiken framöver. 
 
 
På eftermiddagen hade jag plats i James Richards workshop som hade ett upplägg som passade mig utmärkt eftersom det fanns massor som jag kunde ta till mig! Det handlade om "Drawing as discovery" och vi fick i uppdrag att samla intryck från Porto i små skisser. Dessa små intryck skulle vi sedan sortera bland, kombinera ihop till en större collage-aktig skiss där vi utlopp för vår egen vision av staden. Detta kunde man sedan komplettera med andra saker man samlat på sig från platsen; vykort, frimärken, biljetter etc. 
 
Jag brukar ju glatt klistra in biljetter, delar av broschyrer och annat i mina skissböcker så det var inte nytt och främmande. Men återigen det här med att PLANERA innan jag drar igång en skiss hejvilt... Hur som helst fick jag lysande feedback när jag var halvvägs klar och jag blev lite chockad måste jag erkänna. När någon som James Richards (universitetslärare, författare, föreläsare etc inom Urban sketching) säger att "wow, det här är verkligen inspirerande!" när han får syn på vad jag pillar med då blev jag lite lätt darrig måste erkännas... 
 
Grejen som var inspirerande var tydligen det att jag satt och experimenterade med färgpennorna och tecknade konturerna av olika byggnader i olika färger och lager på lager. Att teckna direkt med färgpennorna är något som jag brukar ägna mig åt när det är lite bråttom. 
 
Efter workshop träffade jag på mina nya vänner från Manchester och tog ett glas vin för att lugna nerverna en smula. 
 
 
På lördagen hade jag en workshop med Liz Steel och det hade jag sett fram emot länge samtidigt som det är lite lätt vemodigt eftersom det var sista dagen. I alla fall så lärde jag mig en hel massa om att studera byggnaderna man ska teckna, hitta strukturerna, lära känna detaljerna för att ge byggnaden karaktär samtidigt som man då kan teckna i lite "friare stil" eftersom man redan studerat detaljerna och strukturen. När jag försöker beskriva det låter det helflummigt men jag tyckte att det var nyttigt. 
 
Jag äger sedan tidigare hennes bok om att teckna arkitektur på 5 minuter (inte bokstavligt talat) och nu var det lite som att poletten trillade ned! Återigen ska jag försöka titta lite på det jag ska skissa innan jag drar igång. Märker ni ett återkommande tema här kanske?
 
 
Som en del av symposiets sista dag hade vi en avslutande sketchwalk vid ett torg i centrum. Tänk dig att man tar nästan tusen personer och släpper lös dem med pennor och ritblock inom ett hyfsat begränsat område! Vi var svåra att missa om jag säger så. Speciellt när sista gruppfotot skulle tas förstod man hur många vi varit - här sitter jag med mina 800 nyaste vänner! 
 
Vi hade även en auktion där man fick buda på inlämnade konstverk men jag föll inte för något speciellt. Eller jo, men priset drog iväg lite väl mycket. Inte vann jag något på min lott heller men fick tänka på att mina fem euro gick till ett bra ändamål. Senare på kvällen avslöjades också att 2019 års symposium kommer att hållas i Amsterdam! 
 
Jag har varit helt inställd på att det kommer bli någonstans i Asien eller valfri världsdel som inte är Europa och tänkt att det skulle vara omöjligt för mig att närvara. Men nu är det ju ännu närmare Svedala?! Ska se om jag inte kan nappa åt mig en biljett i februari...