Allmänt, Måla/rita böcker, färgpennor, teckna, urban sketching

Shopping och snabba skisser

Förra veckan kompletteringsshoppade jag lite böcker från min önskelista. Jag fick massa roliga papper, skissböcker och pennor när jag fyllde år, men det är väl aldrig fel med fler fakta- och inspirationsböcker? Skyller även på att just dessa inte finns att tillgå på lokala biblioteket annars hade jag lånat dem så klart. 
 
 
De tre böckerna jag köpte handlar om urban sketching i olika varianter - skissa folk, landskap och/eller arkitektur. Det som känns extra bra, coolt och exalterande är att jag har träffat på två av författarna i verkliga livet! Förra sommaren var jag på workshop för Lynne Chapman ("Sketching people") och dessutom en demo med Liz Steel ("Arkitektur på fem minuter"). Vid sommarens symposium i Porto ska jag vara med på Virginia Heins workshop ("Landscape") och dessutom en repris med Liz. Fast denna gång är det en workshop med handledning och inte bara en demo där man tittar utan att direkt deltaga. 
 
Jag har nu suttit och bläddrat, tittat, läst och blivit inspirerad och taggad att kasta mig ut i att skissa hej vilt! Det jag försöker ta till mig just nu är att:
 
- det är bara papper, inte hela världen om det blir fel!
- lägga på akvarellfärg först och rita detaljer med färgpenna först efteråt.
- teckna snabbt (ännu vildare än vanligt?) för att fånga första intrycket och inte fastna i detaljer.
- inte sitta och göra bilder som i en målarbok; dvs rita svarta konturer och sedan fylla i med färg innanför linjerna. 
 
 
Enda stunderna mina barn sitter stilla länge nog för att tecknas är när de läser eller sitter med ett spel... Så jag passade på att skissa snabbt (och vilt?) med en fyrfärgad blyertspenna. Fyllde i enstaka detaljer med bläck och gjorde lite text, om tillfället för skissen, på snedden. Detta är ett manér som jag hämtat från Lynne Chapman. Vi får se om jag utvecklar detta till något eget framöver. 
 
 
Började att göra en teckning av min man där han satt i soffan med datorn och Katten som sällskap. Efter några minuter försvinner han - men jag var ju inte klar?! Som ansvarsfull fru följer jag efter ut i köket och tecknar vidare där han står och rör ihop tacos till middag. Jag tror jag gillar det här sättet att använda färgpennorna - skapa mönster, ytor och texturer där linjen i sig är ett element. Låter lite flummigt när jag försöker uttrycka det men man kan ju göra mer med en färgpenna än endast fylla i och färglägga! 
 
Som ny uppgift på min illustrationskurs ska jag skapa en barnboksfigur. Detta är ett projekt som verkligen känns skoj och jag försöker pusha mig själv att åstadkomma saker som inte måste se helt verklighetstrogna ut. Så här långt har jag skapat en liten tant som inte vill vara vuxen - hon är lite barnslig, passar inte bland de andra tanterna och kommer nog träffa en likasinnad själ i min påhittade saga. Vi får se var det slutar? Just nu sitter jag med små skisser där jag testar vilka pennor som passar, hur ansiktsdragen ska vara och lite tankar om kläder och hår. Denna lilla tant ska även sättas in i olika miljöbilder, uttrycka känslor och så vidare. Jag kommer att ha roligare med detta än när jag drabbades av den förvirrande fauvismen...
 
#1 - - Alicia:

Den boken skulle jag vilja läsa - din barnbok alltså, först och främst, men sen också alla dina inköpta böcker. Jag blev hemskt inspirerad av det här, som alltid efter ett besök hos dig. Roligt hur du inkluderar berättelsen i teckningarna med små texter!

Svar: Vi får se om Tanten kan bli en riktig bok i framtiden? Hade varit lite av en dröm att få illustrera böcker. 😊

Har nu läst och bläddrat i mina nya böcker och verkligen tankat massor av inspiration. Nu gäller det bara att finna tid och ork...
Christina Forsberg