Måla/rita, Textilt Pokémon, akvarell, akvarellfärg, fineliner, måla, mössa, oljepastell, skaparglädje, tavla, utter

Målade uttrar

Eftersom jag har ganska mycket tid över att filosofera på jobbet just nu och ett barn som älskar uttrar över alla andra djur så har skisserna och tankarna vandrat åt det hållet på sista tiden. Mellan varven sitter jag och klottrar ned idéer, små urban sketches, kom-ihåg-listor eller vad som faller mig in på baksidorna av block vi använder oss av. 
 
En dag slutade det med att jag satt med en utterskiss som liknade någon sorts yin yang-figur. 
 
 
Det är inte helt lätt att se vad det ska föreställa i detta stadiet, men idén fanns och skulle komma att ligga på mitt skrivbord här hemma ett litet tag. Först ville jag ta tag i ett projekt åt en vän som beställt en målning i julklapp åt någon (så den är hemlig fortfarande). Sen var jag osäker på hur uttrar ser ut när de simmar - så jag satte helt enkelt igång en naturfilm en morgon när snodde ihop det sista på en mössa som jag gjort till mitt andra barn. 
 
Via filmen förstod jag snart att de bakben som jag ritat hade mycket lite med verkligheten att göra! Men så en gråmulen dag fick jag lite tid över att sätta mig och pyssla igång utterprojektet.
 
 
Jag har hela tiden haft lite svårt för det här med att måla akvarell vått-i-vått eftersom det är lite galet och kan sluta hur som helst ibland. Det har kännts tryggare att låta färgen torka och sedan lägga på olika lager under mer ordnade och kontrollerade former. Nu kändes detta som ett ganska lekfullt projekt och jag tänkte att jag passar på och testar! 
 
Tekniken går helt enkelt ut på att man blöter upp den yta man vill måla på och sedan lägger man på färger som flyter ut, blandar sig och det kan bli olika effekter.
 
 
Ska man måla "ren" akvarell ska man ju inte hålla på och dona med andra medier i samma bild. Brukar jag dock bry mig om såna regler? Jag har använt vita Posca-pennor istället för att spara ut vitt papper med maskeringsvätska, lagt vattenlöslig oljepastell ovanpå uttrarna för att göra virvlar i vattnet och dessutom fyllt i med vattenfast fineliner där jag ville ha skarpa detaljer. En helt vanlig otraditionell akvarell...
 
Och hur gick det med mössan då? Jo, det blev ju Pokémon-tema på den så klart!
 
 
Efter att ha varit igång med tecknandet hela oktober har jag hittat skaparlusten och inspirationen igen och det är jag oerhört glad för nu när vädret blivit för trist att vara ute och skissa i! Nästa projekt som jag redan börjat på så smått är ett porträtt av en kollega. Twisten är att hon vill se ut som en medeltida hovdam så Google har varit min vän under uppstarten...