Måla/rita akvarell, akvarellfärg, bakgrund, beställning, fineliner, hovdam, kollega, maskeringsvätska, medeltid, porträtt, teckna

Medeltida porträtt

Efter att en kollega sett mina bilder från mitt Inktober-projekt undrade hon om jag skulle kunna tänka mig att göra ett porträtt av henne. Absolut! lovade jag och sa att jag skulle bara göra klart Inktober, måla en (hemlig) beställning från en kompis och sedan kunde jag sätta igång. 

Porträttet skulle komma att bli lite speciellt eftersom hon ville se ut som en medeltida hovdam. Google kom att bli min vän kan jag säga...
 
 
När jag ska måla någonting "måste" jag alltid börja med en tecknad skiss. Jag har försökt att börja med att lägga på färg, men det känns inte som min metod och jag ser mig nog mer som en tecknare som gillar att färglägga än jag är en målare. Strunt samma - lite blyerts har aldrig skadat. 
 
 
Min enda tanke här var att jag måste börja med själva porträttet och måla bakgrund och allt runtomkring i efterhand. För om jag inte blev nöjd med damen skulle ett tjusigt fönster knappast rädda upp henne. 
 
Jag var också flitig med att använda maskeringsvätska denna gången: att sitta och måla dit hudtonerna runt om varenda lite pärla i halsbanden hade kunnat driva vem som helst till vansinne! Så nu blev det en dutt maskering, låta den torka och sedan var det fritt fram att måla över och runt utan att det kom att synas på pärlorna. 
 
Passade också på att maskera glasögonen och fönsterbågarna.
 
 
Här har vi en närbild av hur det ser ut när färg torkar...
 
Det är först nyligen som jag upptäckt hur jädra bra det är att kunna maskera partier av en målning. När jag hade min förra akvarellperiod (någon gång i sena tonåren) så köpte jag en flaska maskering för dyra pengar. Men det var nog fel på den (skiten) för det var bara som en enda seg gummimassa och inte alls flytande som det jag använder nu. Solklar reklamation kan jag tycka i efterhand men som osäker sjuttonåring går man inte gärna och klagar över något man köpt.
 
 
Och så här blev resultatet! En förnäm kvinna som sitter och filosoferar över hovlivet framför gotiska fönster och i bakgrunden anar man någon typ av slottsmur och en trädgård. Inspriation till bården i nederkant kommer från min tre kilo tunga bok om konsthistoria. Så nu har jag haft lite praktisk nytta av den också. 
 
Porträttet är nu överlämnat, inramat och om jag förstått det hela rätt så är hennes man tvungen att buga sig för det när han går förbi...
 
Tro det eller ej, men det här var min första porträttbeställning någonsin. Jag har målat lite på beställning tidigare, gjort teckningar som jag gett i present och så men inget så här avancerat egentligen. Nu är det nästan tjugo år sedan jag gick en kvällskurs i porträtteckning men kunskaperna fanns någonstans i ryggmärgen och det är skönt att de går att plocka fram igen!