Måla/rita Svedala, teckna, urban sketching

Urban sketching på hemmaplan

Att jag kom igång och skissade mest hela semestern kan väl ingen bloggläsare ha missat vid det här laget? Men även sedan vi kom hem så har jag försökt hålla igång med att teckna när inspiration och tid funnits. Det krävs ju faktiskt inte så mycket för att köra lite "urban sketching" då och då.
 
 
Efter Pokémon-kalaset så gick vi en välbehövlig promenad i byn. Även om det var kallt så var jag så himla sugen på att skissa nåt, vad som helst egentligen? Vi hamnade på lekplatsen bredvid kyrkan och det gav oss alla tillfälle att göra det vi var sugna på - gunga, klättra och teckna. 
 
Man kan nästan se på linjerna i teckningen att det var kallt och att fingrarna stelnade till efter ett tag. Även färgläggningen blev av det intensiva och snabba slaget, men det passar bra in i sammanhanget tycker jag nog. Även barnens kommentar om huruvida jag var klar snart skrev jag upp för att komma ihåg känslan av hur det var att stå på knäna och färglägga medan barnen lekte och hann tröttna precis när jag la på sista färgen...
 
 
Egentligen räknas det kanske inte som "urban sketching" om man sitter hemma vid köksbordet och tecknar men hur noga behöver man vara egentligen? Är jag sugen på att teckna men inte kommer hemifrån får man göra det bästa av situationen. Jag vill minnas att jag passade på att teckna utsikten medan barnen tittade på en film (en stunds lugn och frid). 
 
Jag har som vana att alltid skriva upp datum som skissen är gjord, VAR jag tecknat och ibland lägger jag till kommentarer som någon sagt, vad som hände under tiden jag tecknade eller någonting om vädret. Alla små detaljer gör det lättare för mig att minnas hur jag tänkte, varför jag valde motivet och kanske saker att tänka på till nästa gång?
 
 
Eller så drar jag återigen med mig barnen till en lekplats och tecknar där... Detta hus ligger bredvid Floraparken och lekplatsen erbjuder tidsfördriv för hela familjen. Passande nog finns här även bord och bänkar som är perfekta för att sätta sig och skissa och färglägga. 
 
Denna gången blev jag inte så nöjd med bilarna som står parkerade längs med gatan så jag valde att helt enkelt inte färglägga dem. Ibland är det skönt att bara ägna tid åt att måla och framhäva de delar som jag tycker funkar.
 
 
Och så en teckning från igår! Det blev en liten runda i jakt på Pokémon även om vädret inte var det allra bästa. Eftersom det finns ett gym att ta över på torget i Svedala så hamnade vi där en liten stund. Lite snabbt skissande på stående fot hann jag med - kanske max en kvart? För att komma vidare och göra klart fick jag ta ett foto och färglägga på hemmaplan. 
 
Egentligen ska allt göras på plats för att räknas som regelrätt urban sketching men å andra sidan; vem ska komma hit och diskvalificera i min skissbok? 
 
 
Så här ser mitt ganska okomplicerade lilla kit för utflykter ut! En bok, en akvarellåda och ett pennskrin helt enkelt. 
 
- Skissboken har jag köpt på Matton och den har ganska tjocka blad som tål lite akvarellfärg utan att buckla till sig alltför mycket. Nu är den snart slut och jag har handlat en annan variant på IKEA som jag tänkte testa.
 
- Små pappersklämmor är guld värda! Bra för att klämma ihop sidorna när det blåser och teckna vidare.
 
- Akvarellfärgerna kommer från Drewex och är av märket van Gogh. Jag gillar att det finns ordentligt med plats att blanda färger och vatten. Den ihopfällbara penseln som följde med är toppenbra till det mesta och som regel använder jag ingen annan när jag är ute. Det enda som jag inte var nöjd med var att det satt en vit färg i lådan och den använde jag aldrig - nu är den utbytt mot ytterligare en brun nyans och jag är helnöjd. 
 
- Efter hand har jag kommit fram till vilka pennor jag känner att jag inte klarar mig utan. I början släpade jag med ett gäng färgpennor men upptäckte att jag inte gillade att färglägga med dem - det blev alltid så kladdigt så fort jag rörde vid bilden. Viktigast för mig (just nu) är ett par permanenta svarta pennor i olika tjocklek, en vit gelroller för detaljer och en pensel som går att fylla med vatten. Blyerts brukar jag hoppa över eftersom jag som regel varken har tid eller tålamod att göra en planerad skiss för att sedan fylla i linjerna med bläck. Jag bara kör och hoppas på det bästa...
 
 
#1 - - Lena:

Jättefina teckningar!

Svar: Tack ska du ha! Hänga med? ;)
Christina Forsberg