Måla/rita, Svedala, Urban sketching Båstad, Emporia, Malmö, Malmö urban sketchers, Svedala, Urban sketching, almanacka, iPad, julgran, mugg, svedala almanacka

Vart tog hösten vägen?

Var det någon som hann se vart hösten tog vägen i år? Tiden då jag skulle åka ut i skogen, måla vackra hösfärger och ta många foton med tanke på nästa års almanacka. Nu är det helt plötsligt december och julen står för dörren. Seriöst?! 
 
Saken är ju den att jag fått massor av saker gjorda men kanske inte enligt ursprunglig plan alla gånger. Att börja studera har onekligen tagit upp massor av tid och jag har fått börja använda hjärnan igen. Men jag tror att jag tagit ett av mitt livs viktigaste och bästa beslut när jag sade upp mig och sökte mig till bildlärarutbildningen! För varje gång jag öppnar böckerna, går på en föreläsning eller arbetar med mina olika projekt känner jag ett lugn och en glädje i att veta att jag äntligen är på väg åt rätt håll i mitt yrkesliv. 
 
Ett intressant tecknarprojekt som jag avslutade för några veckor sedan är ett antal bilder av hur en gata i Båstad kommer att se ut inom överskådlig framtid. Jag skulle vilja säga att det är lite urban sketching av en framtidsvision. Även om jag var på ett platsbesök för att förstå hur gatan ser ut idag så kan jag avslöja att det blev en hel del Google maps som utgångspunkt. 
 
 
Bilderna kommer att kunna användas för att visa boende och kringliggande verksamheter på ett (förhoppningsvis) tydligt vis hur gatumiljön kommer att utformas. Naturligtvis finns noggranna planritningar över hela bygget men kanske blir mina bilder lite lättare att ta till sig? 
 
Ett annat uppdrag som färdigställts under hösten/vintern är ett porträtt av en riktigt gammal sportbil. En T-Ford Brookland edition av 1927 års modell för att vara exakt. 
 
 
Beställaren blev nöjd och glad men lite chockad över hur snabbt det gick när jag väl satte igång att måla... Min teknik går mycket ut på att snabbt etablera de stora formerna i bilden för att sedan försöka lägga till "lagom" många detaljer. På en motorcykel eller bil tycker inte jag det passar sig att det blir alldeles för många detaljer eller för tjusigt. Det ska vara lite ruffigt och gärna lite skvätt så att man ser att här det gått lite vilt till. 
 
 
Årets sista träff med Malmö urban sketchers var nu i helgen som gick. Vi hade bokat inomhusmöte på Emporia eftersom vädret inte samarbetar. Jag fastnade för den stora julgranen på bottenplan och gjorde mitt bästa omgiven av folk som shoppade, barn som sprang runt och dansare utklädda till julgranspynt. 
 
Under vår traditionella fikastund efter tecknandet så snuddade vi vid det faktum att vi ska organisera en gemensam utställning nästa sommar. Vi kom fram till att vi nog bör ha något extrainsatt möte om detta så att alla som vill vara med har en chans att förbereda sig! Tanken så här långt är att ALLA som är med i gruppen Malmö urban sketchers ska få vara med och det spelar ingen roll om du varit med från början eller kom med förra veckan. Vi vill visa på BREDDEN inom sketching och gör ingen kvalitetskontroll över vilka som får och inte får vara med. Alla är lika välkomna. 
 
 
Muggen ovan har jag tidigare visat på Facebook och bilden i sig är väl inte särskilt märkvärdig. Men det faktum att jag, som är så himla analog, har lyckats åstadkomma den på en iPad är verkligen något att skriva hem om! Mitt företag har helt enkelt gått så pass bra i år att jag har kunnat köpa en sprillans ny fin iPad Pro som gjord för att rita roliga bilder på. Nu ska jag "bara" lära mig använda finesserna. 
 
Sist men inte minst skulle jag vilja påminna alla om att det fortfarande går fint att köpa Svedala-almanackan för 2020. Den kostar endast 120kr och finns på Carinas café på Långgatan i Svedala. Det går naturligtvis också bra att kontakta mig om man vill få den hemskickad istället.