Allmänt, Måla/rita, Svedala, Urban sketching Antikrundan, SVT, Svedala, Torup, Urban sketching, akvarell, bokskogen, folk, måla, skissa, skissbok, teckna, urbansketch

Antikrundan kom till byn

Jag vet inte hur länge sedan det är som Antikrundans turnéplan annonserades, men jag har sett fram emot deras besök i Torup sedan dess. Inte så mycket för att jag har gamla värdefulla antikviteter i gömmorna här hemma utan för att det händer något udda rent motivmässigt. Jag har skissat på Torup flera gånger men aldrig med folkvimmel!
 
Kollade upp möjligheterna att få lov att vara på plats och teckna under dagen och det var inga problem. Enda önskemålet från produktionens håll var att jag höll till utomhus till att börja med. Jag tänkte att det måste bero på utrymmet i lokalerna och att människorna som stått i kö med sina kuriösa saker ska prioriteras.
 
 
Redan när jag kom till platsen strax efter klockan elva så ringlade kön sig låååång (inspelningen pågick 12-18). Kände mig tacksam att jag inte skulle sitta där i flera timmar och vänta på samma plats. Traskade istället upp mot ingången, satte mig i skuggan och drog fram min skissbok. 
 
Efter en liten stund började experter mingla ut i kön för att titta på vad folk tagit med sig. Knut Knutsson rörde sig med ett kamerateam i hasorna och Anne Lundberg stod och konverserade folk som satt och köade. Jag försökte i all hast fånga några som jobbade där och det är de små svarta streckgubbarna nere till vänster i bild!
 
 
Gick över vägen och satte mig mitt emot ingången istället för att få med lite fler människor i nästa bild. Det blev små streckgubbar som fick detaljer och färg efter temat "gubbe i keps", dam med tunika och folk med stora kassar. Fanns även flera rullväskor i kön eftersom man passade på att dra med flera saker när man ändå var igång. 
 
 
Kände att det var dags för lunch så jag satte mig i slottsparken och åt mina medhavda mackor. Såg att det var öppet in till borggården så jag passade på att kika inom. Där pågick lite spontan guidning och så fick vi lov att komma in i biblioteket som var öppet just idag. I vanliga fall måste man boka visning och trots att jag bor löjligt nära har jag aldrig varit innanför slottsportarna förut! 
 
Gjorde ett försök att måla lite men jag kämpade med perspektivet och att alla väggar låg i skugga. Man kan inte bli nöjd jämnt helt enkelt... 
 
Dock föddes tanken på att försöka komma tillbaka på guidning och ta med mig skissblocket. Kanske kan Malmö Urban sketchers få komma hit och teckna? Jag har slängt iväg frågan i alla fall! 
 
 
Lämnade slottet och gick tillbaka mot Antikrundan. Det kändes lite kymigt att smyga förbi hela kön men det var ingen som sa något. Jag tänkte att jag håller ju inte på och tränger mig före till värderingarna i alla fall. 
 
Satt en stund på gräsmattan och ritade folk som kommit nästan ända fram till ingången. Idag blev det att jag målade först, gjorde antydningar till människor och fick fylla i lite detaljer senare eftersom folk flyttade på sig i maklig takt. En person kunde till slut bestå av inspiration från flera håll - posen från en, skjortan från en annan och huvudet från en tredje. Bilden ska ju ändå inte användas för att identifiera folk så det går bra att blanda hej vilt! 
 
Medan jag målade kom en kameraman fram och började prata med mig. Jag minns knappt vad jag sa? Gjorde jag reklam för urban sketching? Vad frågade han? Dyker jag upp i programmet nu eller klipps jag aldrig in? Så många frågor... 
 
 
Gick fram och frågade om det möjligtvis gick bra om jag kommer in och tecknar lite? Absolut - jag fick smita in utan problem. Försökte hitta en liten hörna där jag kunde sätta upp min pall utan att störa samtidigt som jag spanade efter något intressant att koncentrera mig på. 
 
Det blev att jag målade av inspelningsplatsen där de lite mer intressanta föremålen värderades - de som kommer med i tv! Satt inte så nära att jag kunde höra vad som sades men jag ser fram emot programmet. Ännu en gång kom en kameraman och frågade om han fick filma lite när jag satt och tecknade? Det gick jättebra och jag behövde bara fortsätta som vanligt och inte tänka på att försöka svara sammanhängade på frågor... 
 
Eftersom jag varit igång och tecknat halva dagen så orkade jag "bara" en skiss inne i ladan där inspelningen skedde. Men jag känner mig så himla nöjd med dagen - det blev ett välkommet avbrott i vardagen, jag träffade nyfikna människor och fick lite uppskattande tillrop. Och kanske blir jag "känd från tv" i höst? 
#1 - - Jessica Högberg:

wow wow wow så duktig du är!! håller tummar och tår att du kommer med och önskar dej en fin helg!

Svar: Tack så mycket! Jag var ju lite av ett udda inslag bland alla andra människor så man vet aldrig hur de prioriterar? :)
Christina Forsberg

#2 - - Alicia Sivert:

Åh vilken rolig dag att följa med på och så spännande motiv när gamla byggnader möter köande människor och tv-team! Kändes dessutom som en pirrande sneak peek av Antikrundan som jag bara LÄNGTAR efter ska dra igång igen! :)

Svar: Jag blev liksom glad bara av att se antikexperterna på riktigt! Lite extra pirrig blir man ju när konstkännarna vandrar runt där jag sitter och skissar - fast någon sådan feedback är jag absolut inte redo för! :)
Christina Forsberg

#3 - - Jessica Högberg:

Det vet man sannerligen inte men hoppas kan man;)