Måla/rita Malmö, Svedala, Torup, Urban sketching, akvarell, akvarellfärg, bokskogen, färgpenna, skissbok, slott, teckna, teckning, urbansketch, äppelträd

Bra tecknardag!

Igår var en sådan där utomordentligt bra dag. Ni vet en sådan dag man kan leva ganska länge på om man tänker tillbaka? Eftersom jag var ledig från jobbet och dessutom barnledig fram tills skolan slutade för dagen så hade jag sedan länge planerat att åka ut till Torup och måla. Har tecknat där flera gånger men det är sällan jag gör det i lugn och ro så det var en lite annorlunda upplevelse denna gången. 
 
 
Just på denna bilden började jag med att måla utan att skissa först. Ibland är det ganska skönt att skippa linjerna från början och lägga till dem efteråt. Det är ju trots allt inte överallt man behöver teckna ALLT utan kan lägga till enstaka detaljer efter behov istället. Har märkt att jag lätt fastnar i detaljerna och överarbetar skissen om jag börjar med att göra teckningen klar för att sedan färglägga. Låter flummigt kanske men det funkar för mig... 
 
Ett par nyfikna turister kikade förbi och tittade på den halvfärdiga målningen. Alltid kul när någon kommer förbi och pratar lite tycker jag. 
 
Gjorde som jag brukar och laddade upp bilden på Instagram när jag var klar. Traskade bort till Statarmuseet och köpte mig en macka. 
 
 
Kollade till telefonen och då hade jag fått svar på mail till Sandvik industrier här i Svedala. Jag har haft lite funderingar kring att gå och måla av industribyggnaderna eftersom jag är förtjust i blandningen mellan de gamla tegelbyggnaderna och de nya mer avskalade lokalerna. Dessutom finns det en massa rör, skorstenar och andra märkliga mackapärer som skissar-jaget tydligen går igång på. Enda betänkligheten jag haft var att det skulle kännas märkligt att sitta brevid stängslet till en industri och se ut som man för anteckningar i ett block? Blir man kanske avhyst och/eller anklagad för spionage?
 
Men det fanns inga betänkligheter hos Sandvik utan de välkomnar mer än gärna en lokal konstnär som vill måla. Jag kommer ju trots allt att vistas på allmän mark och antagligen bli omöjlig att stoppa (inte min formulering). Så nu får vi se när tiden och inspirationen infinner sig? 
 
Vid Statarmuseet träffade jag på turisterna igen och visade gärna den färdiga målningen av slottet och så var jag redan i full gång med att måla ett gammalt äppelträd som stod bredvid mitt fikabord. 
 
 
Nästa gång jag kollade telefonen visade det sig att slottsbilden hade delats av Urban sketchers på Instagram och helt plötsligt trillade det in ny uppmärksamhet och fler "likes" än vanligt. Det låter inte som nåt speciellt men detta är ett konto som har över 160,000 följare där 99,9% är andra skissare från hela världen. Så att få uppskattning härifrån betyder lite extra! 
 
Bilden ovan är från skissboken och något som jag målade i helgen medan jag satt i Malmö och väntade på att sonen skulle bli klar på laserdome-kalas. Eftersom jag visste ATT jag ville teckna men inte VAR jag skulle ta vägen yrade jag bort mot Drottningtorget och hittade en trappa i närheten av Caroli. Det som tilltalade mig här var de riktigt gamla korsvirkeshusen i stark kontrast mot det moderna byggnaderna bredvid. Gammalt och krokigt möter inglasat och stramt. 
 
Ibland får jag frågan om vad jag börjar med - linjerna eller måleriet? Svaret på det är alltid olika och beror på motiv, hur mycket tid jag har och känslan för dagen. Just denna teckningen hade jag ca 45 minuter för och läget var lite halvstressigt. Alltså helt perfekt för mig egentligen? Jag började med att lägga på akvarell i olika fält, lät det torka till på sina ställen och gick över de ganska abstrakta formerna med vanlig färgpenna. På husen närmast mig hann jag dessutom fylla i med bläckpenna. 
 
Dagens enkla knep för djup i bilderna; mer detaljer i förgrunden och mer abstrakt desto längre bort man ser. 
#1 - - Alicia Sivert:

Vilken härlig och händelserik dag! Jag blir väldigt inspirerad att ge mig ut och lokalmåla lite i helgen :)

Svar: Jag är fortfarande peppad över allt som hände den dagen! :)
Att bara ge sig ut i närområdet och hitta motiv tycker jag är det bästa som finns just nu. Finner att jag dras till udda motiv och inte bara vackra hus och fina blommor (typ - ska den där grävmaskinen stå stilla länge nog så jag hinner rita?).

I Porto var jag med på en workshop som hette "Urban archaeology" och det fick mångas ögon att öppnas för udda motiv i närområdet. Kolla gärna in http://www.lesillustrationsdelapin.com/ om du vill bli inspirerad av någon som verkligen dokumenterar sitt grannskap.
Christina Forsberg