Allmänt, Måla/rita, Resor Chicago, Ernest Hemingway, Frank Lloyd Wright, Morton Grove, Oak Park, USA, botanisk trädgård, fina hus, semester

Chicago

En dag som denna då regnet bara öser ned och ingen ljusning syns vid horisonten är det oerhört lätt att drömma sig tillbaka till sommaren och semestern. Jag hade i alla fall en helt fantastisk semester och gjorde min mest inspirerande resa någonsin - jag besökte åter min au pair-stad Chicago och var på ett Urban sketching symposium för första gången. Sedan åkte jag vidare med man och barn till Skottland, men därifrån har jag andra historier...
 
Jag har fortfarande svårt att ta in att det gått nitton (19?!) år sedan jag för första gången åkte till USA för att arbeta hos en familj som jag inte kände. Hur tänkte jag som var blyg, osäker och inte visste vad jag skulle göra när jag blev stor när jag tog det stora klivet över Atlanten? Än idag har jag svårt att förstå att jag vågade men tackar mitt nittonåriga jag att jag gjorde det! Det gav mig ett helt oförglömligt år, nya upplevelser, vänner för livet och ett helt nytt självförtroende. Jag kunde, jag kan och jag vågar faktiskt! 
 
Trots att jag är en hyfsat van resenär kändes det lite läskigt att åka helt ensam igen. Eller ja, själva resan över gjorde jag på egen hand men sedan blev jag ju upplockad direkt på flygplatsen av Susan och så åkte jag med henne hem till hennes lägenhet. Trots att vi inte setts på åtta år var det som att träffa en väninna och bara fortsätta konversationen där vi slutade sist. 
 
 
Husen på bilden har egentligen ingenting med någonting att göra mer än att jag tycker det är kul att strosa runt i villakvarter som ser radikalt olika ut från vad jag är van vid. Efteråt tänkte jag även på att jag inte tog så många bilder men jag tror det beror på att jag inte kände mig som en turist i detta läget utan som en gäst i någons vardag. Och då fotograferar man kanske inte så mycket? 
 
 
Jag hade faktiskt ganska stora problem med sömnen och svårt att anpassa mig till den nya tidszonen så det tog ett tag innan jag började känna mig som mig själv igen. Men rätt som det var en onödigt tidig morgon så kände jag att "nu jäklar är jag sugen på att skissa". Och så blev det en bild av utsikten från balkongen i Morton Grove. Ibland är allt som krävs för att komma igång kreativt att man börjar - strunt samma om det "blir något av det" utan det kan vara skönt att bara rita för ritandets skull. 
 
 
Ett av mina mål med resan var att göra saker som vuxna människor kan göra när barnen är hemma. Alltså promenera utan en tanke på var lekplatsen finns, INTE besöka alla djurparker i närområdet och avsluta mina meningar. Kan någon småbarnsförälder där ute tänka sig att spendera en heldag i en botanisk trädgård där det inte finns klätterställningar? Nej, jag tänkte väl det. Här kunde blomsternörden i mig dessutom få fritt spelrum och vi hade riktigt trevligt när vi traskade runt och tittade på plantor. 
 
 
En annan mycket vuxen sak som Susan och jag gjorde var att besöka Oak Park som är en västlig förort till Chicago. Här kan man besöka Frank Lloyd Wrights hem/studio och gå en runda i kvarteren runt omkring för att kika på flera olika hus som han designat. De är olika de flesta andra hus i området men smälter samtidigt in väldigt väl i de lummiga kvarteren. Låter flummigt eller hur? 
 
Jag tog en massa bilder av hus som jag tyckte var fina, konstiga eller bara ville spara som referenser ifall jag skulle få för mig att vilja måla av dem. 
 
 
I samma område föddes även Ernest Hemingway, som man får säga fick en ganska framgångsrik författarkarriär. Trist nog så hade hans barndomshem, som nu är museum, stängt på måndagar men jag har i alla fall stått på samma gräsmatta som Hemingway lekte på som pojke. Det räknas också lite tänkte jag där...
 
Efter en handfull dagar med mina vänner var det dags att åka downtown för att gå på symposium i fyra dagar. Jag funderar fortfarande på hur jag ska lyckas förmedla vilken unik upplevelse det var? 570 människor från 34 olika länder samlas och skissar tillsammans...