Måla/rita Italien, akvarell, måla, semester, teckna

Målade semesterakvareller

Alltså det här med att försöka sig på att måla med akvarellfärg är inte helt lätt kan jag meddela omvärlden. Kan inte komma här och påstå att jag får till det optimalt alla gånger...
 
I veckan som gick blev jag sjuk och satt hemma och filosoferade för mig själv en dag. Ni vet när man verkligen inte orkar dra igång några stora projekt men är tillräckligt frisk för att bli rastlös? Då passade jag i alla fall på att dra fram papper och akvarellfärg och testa lite olika motiv. Inspirationen fick komma från några av våra semesterbilder från Italien.
 
 
Detta ska alltså föreställa en mycket vacker solnedgång över Gardasjön. Smart som jag är VET jag ju naturligtvis att man ska ALLTID börja med ljusa färger och sedan arbeta sig vidare mot de mörkare. Tror ni att jag tänkte på det när jag skulle börja med himlen? Nej då... 
 
Det blev i vart fall en nyttig läxa i hur man INTE gör för att få fina övergångar mellan färgerna på himlen. Ha ha!
 
 
Medan solnedgångsfiaskot låg på tork så tecknade jag först (bekant metod) husfasader med balkonger. Vill minnas att just dessa husen låg i Verona? Det kändes i alla fall lite bättre när jag hade linjer och dylikt att förhålla mig till. 
 
Tanken är ju egentligen att jag ska våga mig på att börja använda det fina och dyra akvarell-blocket som just nu bara isolerar skrivbordslådan och jag tänker att efter lite "uppvärmning" kanske det känns lättare? Undrar varför man är sådan egentligen? Inte ska väl jag använda fiiiiina grejer utan det här buckliga pappret duger bra när jag "ska bara"? 
 
 
Sista bilden jag gav mig på föreställer en kanal i Peshiera del Garda alldeles i närheten av Gardasjön. Vi var ute på kvällspromenad och jag knäppte motivet just precis med tanke på att "det här skulle jag vilja måla av någon dag". Det var före min urban-sketching period så jag antar att det handlade om spontan inspiration? 
 
Jag gjorde hur som helst ett seriöst försök att tänka på ljus och färger framför att det skulle bli absolut likt förebilden. Fast jag kunde ju naturligtvis inte låta bli att använda mig av akvarellpennor och löst skissa upp hjälplinjer innan jag började måla... 
 
Nu ger jag i alla fall snart upp buckelblocket och går på bättre papper nästa målarsession! Plus att jag ska försöka skaffa mig en bättre stor pensel som inte dräller små hår överallt. Det blir ju liksom märken när man ska fiska upp dem från himlen efter hand!