Måla/rita Derwent, Drewex, Emporia, Leonardo DiCaprio, The Revenant, Vattenfärg, akvarell, ritkol, skissbok, urban sketching

Teckna och måla

På sista tiden har jag inte känt någon som helst inspiraton att dra fram pysselsaker och köra igång nya projekt. Virkar lite smått på en Pikachu mellan varven, men det är ungefär det hela. Målade ett par stolar och nu ska de "torrborstas" med grå färg. Än så länge står de och pryder sin plats på skyddspappen men det är svårt att få tummen loss här märker jag.
 
Däremot kan jag mycket väl krafsa fram en teckning eller två mellan varven! Det är nog det omedelbara i tecknandet som tilltalar mig just nu. 
 
 
Besökte Emporia (tillsammans med resten av Malmös befolkning) under mellandags-rean. Vårt stora inköp blev två pennor till mig, tolv par strumpor och en skissbok till storebror. Jag är helt begeistrad för nu vill han också rita "när han ser något fint"! Jag satte mig och testade den nya resorvoarpennan när vi ätit våra pannkakor och tror att jag gillar linjerna som kan varieras åtminstone lite grand. Enda minus är att bläcket är vattenlösligt men det får man väl tänka på och låta bli vattenfärgerna bara.
 
 
Satt och såg på "The Revenant" med Leonardo DiCaprio för någon vecka sedan och blev helt tagen av all vacker natur. Hittade en bild på nätet och gav mig i kast med att göra en snabb porträttstudie av honom. Jag har ett gammalt block som är speciellt menat för kol och pastellkritor och tycker ändå att jag lyckades hyfsat att få till en likhet. 
 
Det roliga med kol är att man snabbt kan bygga upp ljus och skuggor i bilden. Det jobbiga är att man måste tänka på att fixera pigmenten mellan varven så att man inte smetar ut allt igen...
 
 
Gav mig även på lite äkta "urban sketching" när jag rastade barnen på lekplatsen. Testade att teckna med brushpens istället för fineliner och det blev i det här fallet lite livligare när jag kunde variera tjockleken på linjen bara genom hur mycket jag trycker med pennan. Plockade också med mig ett par små papperklämmor så att jag kunde fixera sidorna i skissboken lite smidigt. Såg i en Facebook-grupp att folk använde dem och det är ju supersmidigt!
 
Det var inte sååå himla kallt tyckte jag från början men ändå började det bildas iskristaller i målarlådan efter en stund!
 
 
Så här ser alltså min portabla lilla färglåda ut: tio olika färger plus svart och vitt. Kanske inte full tillräckligt när man sitter hemma och donar men fullt tillfredställande på resande fot. 
 
Jag hittade min lilla låda på Drewex och det var kanske inte den allra billigaste här i världen (van Gogh) men jag tycker att det är bra pigment, alla färger sitter på sina platser, jag kan byta färger om jag vill och så finns det gott om plats att blanda färgerna med vatten.
 
Det här med vatten kan vara meckigt när man är ute och målar i det fria men Derwent har bra penslar som håller vatten i skaftet och så kan man bara trycka fram så pass mycket man behöver när man behöver det. Denna typen av pensel upptäckte jag när jag var med på Urban sketchers i Malmö och den kunskapen är jag onekligen tacksam för!