Måla/rita Skissernas museum, skissbok, teckna, urban sketching

Urban sketchers i Malmö åker till Lund

Eftersom jag haft ett längre upphåll från bloggen (nästan en månad) tycker jag att det är hög tid att börja skriva lite igen. Plus att jag faktiskt är ganska sugen eftersom jag har en massa kul saker att berätta om!
 
Uppehållet beror på att jag varit på semester i Florida! Tre veckor var vi borta och vi njöt varje minut. Naturligtvis kommer det ett inlägg eller två om semestern också men först behöver jag gå genom alla bilderna och plocka ut godbitarna. Sen kommer jag antagligen att slänga in en del tips och råd om någon annan funderar att åka till Florida eller någon annanstans med barn. Det kan trots allt vara lite av en extremsport att åka långt med mindre barn...
 
Tillbaka i vardagen hängde jag på när Malmö Urban sketchers träffades på Skissernas museum i Lund. Trots att jag bodde i Lund under studietiden har jag aldrig besökt museet? Kanske för att det inte var sååå himla fint innan men om jag förstått det rätt så har det blivit en REJÄL ansiktslyftning sedan nyinvigningen. Vi hade siktat in oss på grupprabatten men så kunde vi glida in gratis eftersom de öppnade klockan 12 men inte började ta betalt förrän klockan 12.30. Hepp.
 
Det var ganska mycket folk som ville kolla in "nya" museet så det var svårt att sitta tillsammans som stor grupp och teckna. Vi spred ut oss i vanlig ordning och hamnade lite överallt i lokalerna. 
 
 
Problemet som jag hade var att det var så mycket att titta på; överallt hängde det tavlor (inte så konstigt kanske) och så myllrade folk förbi hela tiden. Jag satte mig i vart fall på en bänk, fokuserade på ett hörn av lokalen och skissade upp lite tavlor och några människor som gled förbi. I vanliga fall brukar jag inte börja med blyerts men här var det så mycket att hålla koll på att det kändes lättast så. 
 
Jag var ju igång med tecknandet hela semestern också och märkte att det blev nästan bäst när jag gick direkt på med bläckpennorna och hoppade över blyertsskissen. Satte jag mig och gjorde en ordentlig blyertsskiss först blev jag nästan alltför försiktig och fick inte samma schwung i linjerna när jag fyllde i sedan. Strunt samma att allt inte blev 100% korrekt och att de svarta linjerna blev lite dubbla ibland - det är ingen absolut dokumentation av hur platsen såg ut! 
 
 
Efter första återsamligen med alla skissarna så gick jag vidare och hamnade i Birgit Rausings sal där det fanns en helt fantastiskt stor och vacker väggmålning. Ett par av de andra i gruppen hade också gjort skisser av den och jag ville också göra ett försök. 
 
 
Helt makaklöst fint på väggen! Går inte att göra det hela rättvisa i en liten skissbok. Vill man läsa mer om verken eller konstnären skriver Skissernas museum om projektet på sin egen hemsida
 
Eftersom jag hade lite tid mellan skissens avslutande och sista samlingen med de övriga tecknarna så passade jag på att strosa runt lite och kolla på utställningarna. Tyckte att lokalerna var ljusa och luftiga och även om väggarna var fullhängda med målningar kändes det inte tungt eller överbelamrat. Fast eftersom det var så mycket besökare kändes det lite stökigt och jag får väl sikta in mig på ett nytt besök längre fram när nyhetens behag har lagt sig en smula.
 
 
Här har vi då min snygga telefonskugga och några av de andras skisser. Det roliga är att trots att vi är i samma lokaler så hittar vi alla olika saker och människor att skissa av och gör det på lika många olika sätt! 
 
Eftersom efterföljande fika är i stort sett lika viktigt som skissandet så traskade vi ned på stan och satte oss på Ariman. Diskussionerna brukar kretsa kring motiv, teckna i vardagen, komma igång efter kreativa uppehåll, material och tips och denna gången var inget undantag. Jag passade även på att ställa frågor till de som var på förra årets symposium för urban sketching i Manchester. Är sjukligt sugen på att åka till årets upplaga som är i Chicago och får försöka hänga på låset när biljetterna släpps om några dagar! Vi får se hur det går!
 
 
I vilket fall som helst så är jag fast besluten att försöka hålla igång tecknandet i vardagen. Det behöver inte bli så komplicerat att man måste åka någonstans utan det kan göras hemifrån också. Nu håller man till exempel på att riva ICAs gamla butikslokaler bredvid vårt hus och det kan ju bli lite spännande att dokumentera? 
 
Vill man se mina semesterskisser finns de redan på Instagram - crazycraftlady79 heter jag där.