Måla/rita Taproom, färgpennor, inktober, perspektiv, skiss, urban sketching

Urban sketchers 1 år i Malmö!

I måndags var det exakt ett år sedan Malmö hade sitt första "sketch crawl" med urban sketchers och det skulle ju så klart firas lite med ett skiss- och ölmöte på Taproom nära Möllan. Jag kan inte komma här och skryta med att jag varit med från början men jag har i alla fall hängt med i år på de gånger som jag varit ledig. Det har varit oerhört givande att komma ut bland likasinnade eftersom min bekantskapskrets inte består så mycket av andra som sitter och ritar. Folk i omgivningen gillar andra saker men jag gillar det folket ändå. 
 
 
Detta blev alltså kvällen då jag invigde min übertjusiga lilla skissbok som jag fått för flera år sedan. Att den är så himla fin har snarare framkallat prestationsångest än inspirerat till att sitta och kladda på sidorna - i en fin bok måste man väl ändå rita fint? Funderade till och med på att låta barnen rita varsin sida så att det skulle bli gjort. Men som en av de andra skissarna sade: man måste förlora respekten för materialet en smula och bara börja rita. 
 
 
Premiärskissen blev en skål oliver rakt upp och ned. Lade till lite grönt dagen efter för att jag skulle komma ihåg att det föreställde oliver och inte ägg eller nåt sånt. 
 
 
Eftersom vi satt ganska trångt på två bänkar kring ett bord flyttade jag mig ut till en angränsande plats efter en stund och fastnade för hur intimt det blev med ljuset, bordet och allas skissblock. I nästa skiss hamnade fokus på lampan, fönstret och murgrönan som sakta men säkert håller på att ta över fönsterbrädan. Lade även här till lite färgpenna efteråt som en typ av minnesanteckning.
 
 
Hoppade tillbaka till bänken jag satt från början och började spana utåt lokalen istället. Hittade inte så många detaljer att fastna på men testade mina "penselpennor" och gjorde en grov skiss där jag försökte tänka på att få till någorlunda okej perspektiv i bilden. Kvinnan som satt och drack vin gjorde det tacksamt nog ganska stillsamt så hon fick komma med på ett hörn. Märkte att skissen blev mindre "spretig" när jag gjorde tjocka gråa linjer först och sedan plockade fram smalare svart penna. 
 
En annan sak som jag började filosofera på är att jag lyckas ta med olika papper, olika pennor och olika fokus varenda gång jag varit med. Antagligen letar jag efter vad som passar mig bäst... 
 
 
Jag ska försöka bli bättre på att ta med mitt (tjusifika) skissblock när jag lämnar huset. Man kan ju faktiskt ta och sätta sig ned var som helst och skissa precis exakt vad som helst. Nu råkade det bli så att interiören från bussen hem hamnade i blocket. 
 
En av sakerna vi diskuterade under kvällen är att omgivningen oftast tycker det är kul att man ritar. Sitter man någonstans och det kommer fram folk och kollar är det för att de är nyfikna och inte är där för att kritisera "konsten". Det blir inte heller STOR konst när man sitter och pillar för sitt eget höga nöjes skull. Detta är min hobby liksom, herregud. 
 
Rädslan att "spamma" omgivningen fanns också där men jag tror vi slog fast att det är Jantelagen som spökar. Ska inte komma här och tro att man kan nåt. Jag tänker att OM någon nu sitter där ute och stör sig på att jag lägger upp bilder på min blogg eller länkar på Facebook så BEHÖVER man faktiskt inte läsa. Detta är helt okej med mig. 
 
 
En annan grej som jag levt ovetandes om är att "INKtober" pågår för fullt över hela världen. Det är alltså en utmaning att göra en skiss om dagen hela månaden. Jag kommer aldrig i livet att hinna fixa alla temadagar men har i alla fall gjort en på temat hungry - Sibylla nere vid torget. 
 
Jag ska se om jag inte kan utmana mig själv på lite urban sketching här i Svedala i alla fall. Om ni undrar vad det är för kuf med block som rör sig i centrum så är det bara jag...