Måla/rita akvarell, fantasi, höstfärger, kaniner

Höstkaniner

Jag har ju åter börjat bekanta mig med akvarellfärger och den nya färglådan som jag köpte när jag shoppade loss på Drewex. Det är lite som att cykla faktiskt - rörelserna sitter där bara man börjar öva upp dem igen!
 
Fastnade för någon vecka sedan i en youtube-video där en konstnär satt och målade akvarell och man fick följa med hela processen från skiss till färdig målning. Brukar gnälla om att barnen fastnar i konstiga filmer men där satt jag och tittade i säkert tio minuter alltmedan en främling blandade färg på ett papper. Hur som helst fick jag tummarna ur och började på en liten skiss.
 
 
Man är ju faktiskt lite höstinspirerad av all vacker natur den här årstiden och jag tänkte att fantasitträd är ju också träd! För att göra mer realistiska landskap måste jag nästan ha ett foto att utgå ifrån eller sitta i skogen och huttra. Inte sugen på varken det ena eller det andra denna gången.
 
Skissade upp träden och buskarna med en olivgrön färgpenna som kändes ganska neutral i nyansen. Har fortfarande inte lyckats lokalisera mina akvarellpennor så det är en vattenfast variant som jag använder mig av. Syns dåligt på bilden men över hela motivet lade jag en ljus gul/brun lavering för att få en sorts jämn grundton i bilden. Att lavera är i alla fall att man lägger på ett tunt lager färg för att allt ska kännas som en enhet när man börjar och så ville jag inte att kritvitt skulle vara det som sken genom färglagren. 
 
 
Tror att jag höll på och pillade med målningen i säkert tre dagar. Inte tre dagar effektiv tid; men det blev en liten stund då och då och sedan en paus för att låta färgen torka. Med akvarell kan det mycket väl vara en önskad effekt att färgerna blandar sig med varandra och flyter ihop, men här ville jag ha allt uppdelat i olika färgfält. Och då var det tålamod som gällde...
 
 
Som en sista avslutande finish ritade jag i konturerna med olika permanenta tuschpennor. Då framträdde trädstammarna bättre och svamparna försvann inte in i gräsmattan. Även buskarna fick lite styrsel och syntes bättre enligt mig. Och det är faktiskt min åsikt som räknas när jag pysslar för nöjes skull!