Växter markväv, odla, pallkrage, sparris

Odla sparris!

När vi flyttade till vårt hus för x antal år sedan var jag inte sen att börja odla i tre pallkragar som jag ställde upp i ena hörnan av trädgården. Jag målade dem och donade och tyckte jag var så himla duktig. Vad jag missade var täcka HELA insidan av pallkragelådorna med markväv eller liknande och inte bara botten. Att täcka botten är ju skitbra för då slipper man ogräs som kommer underifrån. Men att täcka sidorna hade varit ännu bättre eftersom man då inte har blöt jord som ligger mot träet hela tiden och gör så att det inte håller lika länge som det skulle ha kunnat göra.
 
 
Exakt så här tjusigt blir det efter ca sju års odlande. Även om jag är mer eller mindre redo att kassera hela lådan och kasta resterna på tippen ska jag nog behålla den så länge den håller ihop någorlunda. Varför? Därför att Katten älskar att bajsa här och vi tänker att det är bra att ha det samlat på ett och samma ställe...
 
 
Och här är nya lådan som jag grundat med obskyr vit färg som jag hittade i källaren och målat klart med fönsterfärg från Nordsjö i kulören "Marit". Jag får lite positiva vibbar av namnet Marit och det känns rejält, tryggt och stabilt på något vis. Antagligen hade vi en fluortant vid namn Marit så det är därför det känns bra?
 
Eftersom jag valde att vända lådan på andra hållet så blev det en fin kal fläck framför. Den har jag gett mig på idag med vattenslangen, gräsfrö och toppdress. Håll nu en tumme eller två för att det snart blir fin gräsmatta där också!
 
 
Ifall någon skulle vara nyfiken på hur en sparrisplanta ser ut när man gräver upp den... Mesta aktiviteten sker alltså under markytan och rotsystemet utvecklas till rena monsterplantan efter några år.
 
 
Här är alla plantorna överflyttade till sitt nya ställe och jag har fyllt på med lite jord från trädgårdshögen blandat med ny planteringsjord. Som en extra fiffighet rotade jag fram en rulle nät, som vi hade kvar från ett projekt i forntiden, och spikade fast det ovanpå pallkragen. På så vis kan sparrisarna växa upp genom de väldigt grova maskorna och jag kan få ned händerna för att rensa ogräs MEN Katten kan inte trycka ned rumpan och bajsa. Eller jag tror inte det i alla fall? Lovar att bilder kommer om han skulle lyckas med den bravaden.
 
Så mina bästa pallkragetips är alltså:
 
- Grunda, måla och måla igen med utefärg.
 
- Klä in hela insidan och botten med markväv. Eller dammduk om man verkligen vill kosta på.
 
- Vill man undvika att katter bajsar i lådan är det nät på som gäller.
 
Alltså jag är ju inte dum och förstår mycket väl att bajs är gödsel. Men det känns bättre på nåt vis att lasta på kogödsel som har brunnit klart och mest påminner om jord än att ha färskt kattbajs mitt i odlingen. Speciellt när man odlar sånt som ska ätas.