Måla/rita Malmö stadsbibliotek, färgpennor, skiss, stilstudie, urban sketching

Urban sketchers på stadsbiblioteket

Så var det återigen dags för lite kreativ egentid i grupp tillsammans med urban sketchers i Malmö. Denna gången träffades vi utanför stadsbiblioteket för att teckna där. 
 
Fick med mig en kompis hemifrån Svedala och det var kul att ha någon att ladda upp lite med i bilen på väg dit. Sist hann jag bli så stressad med körning i Malmö, parkering och hela allt så det var kul att Emilie hängde med. Och kul att jag hade tipsat någon som blivit så pass intresserad att hon ville följa med!
 
Annars vet jag ingen jag skulle kunna dra med mig dit eftersom folket jag umgås med annars mest skriver med sina pennor istället för att skissa?
 
 
Idag hade jag sinnesnärvaro nog att packa pennor, block, kamera (!) och sånt i god tid och förbereda mig ordentligt. Väl på plats går jag lite in i eremitläge och snurrar runt tills jag hittar något som verkar tillräckligt kul för att jag ska sätta mig och teckna lite.
 
Hade i ärlighetens namn knappt varit innanför svängdörrarna på detta bibliotek så bara att traska runt i byggnaden var kul.
 
 
Detta är första stället jag landade. Tror att det var den fina stolen i förgrunden som gjorde att jag stannade här. Och det faktum att det fanns en till stol som jag kunde sitta bekvämt i. Har svårt för att fånga känslan av stora ytor och den enorma rymd som det faktiskt är inne i byggnaden.
 
Nu i efterhand så kan jag också se att stolen i förgrunden skulle varit bra mycket större för att passa in i perspektivet. Men då har jag lärt mig det idag. 
 
 
Mitt nästa stopp blev en bekväm Bruno Mathsson-liknade fåtölj som stod och kallade på mig i serietidningshörnan. Så ytterst lämpligt då att det fanns stora fönster och intressanta byggnader där utanför?
 
 
Idag hade jag snott med mig barnens färgpennor för att ha något att färglägga med. Blyerts hade jag också fått med mig men körde på med svart penna istället. Blir det fel när man är ute och skissar lite för nöjes skull så struntar jag glatt i det och kör vidare istället! 
 
Vid den efterföljande fikastunden diskuterade vi för övrigt hur man tecknar träd på ett bra sätt. Jag känner att jag måste ut och öva lite på det för att undvika att det alltid ser ut som lösa pinnar man slängt ut lite här och var på himlen.
 
 
Traskade vidare mot den äldre delen av biblioteket och hamnade i en hörna där det satt massor av farbröder och läste dagstidningar. Helt perfekt med folk som satt stilla och läste koncentrerat när man ska teckna lite människor. 
 
Man vill ju inte bli för närgången här men det var ingen som ens noterade att jag satt mitt ibland dem och ritade hej vilt. Dock tog jag inget foto för jag kände att det var att klampa långt över gränsen.
 
 
Efter ungefär en timmes tecknande återsamlades vi i receptionen för att se om vi kunde hitta ett gemensamt motiv. Gick sådär bra och ingen hade någon wow-plats att dela med sig av. Vi gick och kikade lite igen i tidningshörnan men eftersom jag precis varit där kände jag mig inte inspirerad.
 
Hängde med Emilie bort till barnavdelningen i jakt på färgglada saker och rolig inredning. Gick en runda där också men saknade fortfarande nåt att fästa blicken på. Plus att det kändes lite skumt att sätta sig där - "kom nu lille vän så ska snälla tanten göra en teckning av dig"...
 
 
Eftersom det fanns fina soffor att sitta i vid receptionen landade jag där en stund och studerade inredningen. Disken är säkert höj- och sänkbar av ergonomiska skäl men det hade varit enklare ur tecknarsynpunkt om det varit jämnhögt. Och kanske lite färg här och där? 
 
Att studera ljuset, skuggorna och texturerna var lite väl jobbigt med tanke på mina begränsade kulörer så det fick bli en nån form av stilstudie av inredningen istället. 
 
 
Sen började jag titta på typerna som hade ärenden till receptionen eller skulle lägga böcker till återlämning. Mycket glasögon och skägg blev det.
 
 
Snabb som en vessla får man vara också, för här står folk inte kvar snällt och poserar. 
 
 
Som avslutning på våra "sketch crawls" brukar vi lägga ut teckningarna vi gjort i ett snabbt collage och så får vi en chans att se vad de andra hittat för motiv. För trots att vi alla befunnit oss i samma byggnad så är det sällan vi fastnar för samma motiv.
 
En gemensam fika och lite småprat på det så känns det som en riktigt givande utflykt. Och jag är i alla fall taggad på att skissa lite träd och försöka ta mig ut på byn här hemma. Fast det får gärna bli lite varmare så att man inte förfryser fingrarna på kuppen.
 
#1 - - Cassandra Haraldsson:

Låter som en härlig dag :)

Svar: Ja det är väldigt trevligt och inspirerande!
Christina Forsberg

#2 - - angelicasvarld.blogg.se:

Men så fint!!! Va duktig du är!

Hoppas du får en härlig långfredag och påsk!

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir!
Christina Forsberg