Allmänt, Växter barn, gurka, melon, odla, pallkrage, pioner, tomater

Odla med barn

Som ni kanske märkt blir det inte så mycket innepyssel gjort här hemma just nu. Å andra sidan är trädgårdspysslandet i full gång! Gör mina försök att hålla undan ogräs och utrota både kirskål och lupiner (som växer där de inte skall vara!) och försöker underhålla och engagera barnen samtidigt.
 
 
Vi lånade hem boken "Castor odlar" av Lars Klinting och läste om hur Castor (jag skriver tamejtusan Castro varenda gång och måste korrigera hela tiden) och Frippe satte frön, vattnade och byggde fiffiga ställningar till sina ärtplantor. Och har vi läst om det i en bok så måste vi ju kunna klara av det på egen hand också!
 
 
Ska man odla tillsammans med sina barn gäller det att tänka efter vad de kan tycka om att odla. Ätbart är helt klart ett säkert kort. Men skulle vi till exempel börja odla ärtor, rädisor, squash eller nåt liknande hade jag haft svårt att engagera något av barnen eftersom inget av ovanstående är deras favoritgrönsaker. Men när jag köpte hem en gurkplanta, då var engagemanget stort!
 
Vi fixade en spann med hål i botten, fyllde på med ekologisk planteringsjord och byggde en ställning till plantan att klänga i.
 
 
Fyra bambupinnar och lite uppbindningstråd senare så blev det så här tjusigt. Just nu tycker barnen att det är roligast att gå och kolla till plantan för att se om den har klättrat något ännu. Skulle det bli för mycket planta för ställningen att hålla så får vi väl skruva vidare och dra trådar i taket. Men vi är inte där riktigt ännu. 
 
 
I uterummet samsas även tomatplantorna om platsen. De har fått flytta från toarullarna, till småkrukor och vidare till yoghurtförpackningar. Tjusigt ska det ju vara... Men det är ju ett bra sätt att återvinna alla sina plastburkar på. 
 
 
En annan planta som vi testar i år är melon - eftersom lillebror älskar melon och skulle kunna äta det varje dag om han fick! Ska helst växa i varmt, skyddat läge eller i växthus. Men vi tar och testar den i pallkrage, bakom skyddande plank och så får den ekologiskt gödsel som Katten står för. Hoppas på lite schyssta meloner!
 
 
En annan grej som engagerat barnen en del är att de har fått en egen pallkrage att leka med. Vi såg på Malmö Garden Show för några år sedan att de gjort pallkragar främst för lek. Och eftersom vi inte kan ha sandlåda (Katten, återigen) passar det bättre med en låda där vi odlar små träd, har en väg av gatstenar och ett slott av betong. Katten låter bli lådan och de djur som främst finns här är dinosaurier. 
 
 
Här är slottet som jag gjutit själv med en hink som form. Får snart se till att klippa buxbom, salix och murgröna lite så att bilarna får plats att köra på vägen igen.
 
 
Som avslutning bjuder jag på pionknoppar med myror! En av mina absoluta favoritblommor tror jag. Man går och väntar i evigheter på att knopparna ska slå ut och så är det hela över på några dagar.
 
 
Men vilka dagar sen då?! Absolut urtjusigt! Går redan och spanar på att plantera en tredje sort här hemma...