Allmänt Bonbon-land, Gavnö, minisemester

En helg i Danmark.

Under min senaste ledighet så pysslades det inte ett jota utan vi tog och åkte på utflykt till Danmark istället. Ibland behöver man bara komma hemifrån, få lite miljöombyte och fokusera på att göra skojiga saker. 
 
Första dagen besökte vi Gavnö slott och kringliggande park. 
 
 
Här fanns något för oss alla - blommor, lekplats, rosenlabyrint, getter, fjärilshus och ett slottsbryggeri (som tyvärr hade hunnit stänga när vi väl kommit så långt). Man stoltserade även med en av Danmarks största privata målerisamlingar. Men det var faktiskt inte så roligt som det låter eftersom 90% av målningarna bestod av proträtt av tanter och farbröder från 1700-talet där de tydligen inte hade det så livat eftersom ingen kunde le. Ett antikt Facebook med "stiff upper lip" skulle jag nog kalla det... 
 
 
Eftersom storebror är besatt av labyrinter för tillfället var det här med rosenlabyrint ett uppskattat inslag i parken. 
 
 
En runda i fjärilshuset gjorde vi också och lyckades fånga några fjärilar på bild i alla fall. 
 
I parken fanns även en piratlekplats där vi hängde en stund. Båda barnen fick smak för det här med linbana och tycker numera att vi ska installera en sådan här hemma. Försökte förklara att vi inte har plats men då var lösningen att "vi kan ju ha den i trädgården, mamma". Så i nästa avsnitt kommer vi att pyssla vår egen linbana... Eller inte.
 
 
Till MIN stora lycka fanns det ett litet home & garden center precis bredvid Bonbon-land och då måste vi ju så klart in där och titta. Måste vi verkligen det? Jojemensan.
 
Shoppade inte så mycket växter men hittade lite pynt och annat till trädgården. Bilder dyker säkert upp när jag väl bestämt mig för var jag ska ha sakerna. Sen tycker jag alltid att det är lite kul att strosa runt och bli allmänt inspirerade av alla kuliga växter. Är väl lite arbetsskadad antar jag? 
 
 
På vår första dag på Bonbon-land regnade det lite från och till men det störde oss inte särskilt mycket. Vi var förberedda och det "finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder". Dessutom var det inte en enda lång kö så långt ögat kunde nå och det är ju super när tålamodet tryter och barnen bara vill ÅKA NU! 
 
Alla karuseller hade noga utmärkta restriktioner angående hur lång man skulle vara för att få lov att åka; med sällskap eller på egen hand. Sånt uppskattas ju av oss då det blir lätt att förklara för barnen och man slipper tjat om VARFÖR man inte får si eller så. 
 
Det visade sig dessutom snart att båda barnen är ganska våghalsiga och vågar åka mycket mer än man själv gjorde när man var i deras ålder. Lillebror åkte Rejen medan jag och storebror vände och tog trappan ned. Jag har inga stora problem med att åka berg och dalbana men att släppas ned i en liten gummibåt i vattenrutschkana från typ femte våningen var nog för att ge mig ångest. 
 
 
Vad vore semestern utan glass? På nåt vis kom vi fram till att det var bättre att köpa varsin liten glass till barnen och EN stor strut till föräldrarna. Med fem kulor glass, guf, mjukglass, sylt och en gräddbulle tillgodosåg vi nog hela veckans glassbehov på tjugo minuter. 
 
Jag skulle varmt rekommendera vilken barnfamilj som helst att åka till Bonbon-land! Vi bodde på Danhostel i Naestved och spenderade två dagar med att åka karuseller. Finns rabatter att hämta och i vilket fall är dag nummer två gratis. 
 
Imorgon ser jag dock fram emot lite trädgårdspyssel med gräsklippning (yay!), plantering av perenner och omskolning av physalisplantor. Man kan ju hoppas på uppehållsväder?