Pyssel, Textilt mallar, minion, textilfärg, tryck, tröja

Tryck på en tröja.

Det finns (fanns) ett par vita tröjor som cirkulerar i barnens garderober. Alltså helt vita tröjor från H&M utan vare sig tryck eller mönster. Så kan vi ju faktiskt inte ha det...
 
 
Det var inte alldeles länge sedan jag läste att man kan använda sig av "fryspapper" när man gör egna tryck på tröjor och tänkte att det där måste jag testa någon gång. Som av en händelse så råkar jag ha en rulle Reynolds freezer paper i kökslådan så det vara bara att köra! Om ni undrar varför i hela fridens namn man har halvspeciellt papper i kökslådan så är svaret att jag varit inne i en djup quilt-period tidigare i livet. Och undrar ni över vad detta har med något att göra så kan ni ju googla applikation, fryspapper, quilt etc. 
 
I alla fall; först skar jag till ett ark fryspapper som passade i skrivaren och sedan skrev jag ut en liten minion på den icke glansiga sidan. Mönstret jag använde skulle egentligen vara till att karva i pumpor men passar perfekt till att göra tröjtryck också.
 
 
Sedan får man beväpna sig med en hobbykniv och en dos tålamod när man skär ut motivet. Efter det kommer den fiffiga biten: man stryker fast motivet på tröjan! Jag använde mig av två prickar på strykjärnet. Smack, så sitter mallen exakt där du vill ha den och flyttar sig inte en millimeter! Baksidan (eller framsidan?) på pappret är belagd med ett sorts platsmaterial och idealisk till just detta ändamål. Och slå in mat. Typ.
 
Textilfärg från Stoff & Stil och en "dutt" från okänt ställe.
 
 
Lätt som en plätt att fylla i motivet var det sedan. Bara att dutta på färg och jag oroade mig inte en enda gång för att det skulle smyga in färg under mallen. Ska du göra detta själv så lägg en tidning eller något inne i tröjan så att inte färgen kryper genom och ut på baksidan.
 
 
Och så här fint blev det! Motivet är nu strykfixerat av mig och godkänt av bäraren.
 
Kollade lite på om man kan få tag i fryspapper här i krokarna och det går ju att beställa hem från nätet. Eller hojta så kan ni köpa loss en meter från mig! :)
 
#1 - - mittlivkreativ.se:

Vad fint det blev!!

Svar: Det ser så proffsigt ut att jag blev lite chockad själv, och svårt var det ju inte. Nu fnular vi på om ett motiv från Star Wars kanske ska bli näst på tur.
Christina Forsberg