Barnpyssel hushållsfärg, leklera, play-doh, slime, trolldeg

Slime och leklera

Eftersom vi fått lite feber i huset blev det en inomhusdag igår. Och då gäller det att försöka hitta på något som är bra att göra (förutom att titta på mer film än man behöver). 
 
Har tidigare tittat på flera olika recept för att göra eget slime men har inte tyckt det är motiverat att "ödsla" en hel flaska lim på att göra slime. Plus att det lätt händer att ett finger slinker in i munnen ibland och då är det inte så bra att lim är involverat.
 
Men ett recept hittade jag och till min glädje är detta helt giftfritt, billigt och alla saker finns i skafferiet!
 
 
Allt man behöver är 2,5 matsked potatismjöl och en par droppar matolja som man vispar ut i 3 deciliter kallt vatten. Sen kokar man upp det tills det tjocknat och blir som en överdrivet stabil kräm. Enligt receptet skulle man sedan vänta tills kletet svalnat och vispa in mer vatten och karamellfärg. Jag tyckte inte att extra vatten behövdes och rörde i karamellfärgen på en gång istället.
 
 
Det blev ju lite kladdigt så jag bestämde att slajmandet fick hålla till i plastlådor på matbordet. I början var barnen skeptiska och undrade lite "hur leker man med det här?!" men efter lite pillande med olika verktyg så tyckte de att det var roligt.
 
 
"Det ser ut som snor, mamma!". 
 
Sedan kokade vi även lite ny leklera eller play-doh. Yngste sonen älskar att kavla, rulla och baka grejer med lera så det går ju åt en del. Jag vet inte varför vi inte gjort egen tidigare? För det är ju inte sällan man hittar intorkade klumpar under bordet som man måste slänga...
 
Recept på egen lera:
 
Blanda 4 dl vetemjöl, 2 dl salt, 2 msk citronsyra och 2 msk matolja. Häll över 5 dl kokande vatten och vispa (med degkrokar). Sedan kan man färga med hushållsfärg och ev. lägga till glitter.
 
Leran kan man spara i en lufttät burk och plocka fram när inspirationen kommer. 
 
Idag är alla friska men eftersom det blir karantän från dagis så kommer vi nog gå vidare till trolldeg så att vi kan göra figurer att torka, måla och spara.