Allmänt, Barnpyssel badbomb, bikarbonat, citronvulkan, experiment, tapioka

Konstiga experiment i köket?

Alltså det är verkligen inte ALLTID som resultatet helt motsvarar recept och förväntningar. Hade hittat ett recept på hemgjorda badbomber och beställt hem massa bakpulver och epsomsalt för att kunna sätta igång testerna. 
 
 
#blandabomb - hej säkerhetspolisen! 
 
Jag missade lite grand på punkten att man skulle känna efter då och då så att man inte hade för mycket vatten i smeten. Men hur flummigt är det inte att INTE ange exakt mängd utan bara att man ska spraya lite tills degen/smeten håller ihop? 
 
 
Resultatet blev som en scen ur en dåligt vetenskapsparodi - bikarbonatet reagerade på direkten eftersom jag tagit för mycket vatten. Jag la smet i sex formar och det dröjde inte länge förrän jag stod och slevade som en galning över till fler formar eftersom bikarbonat får saker att expandera REJÄLT...
 
Så himla attraktiva blev inte mina "muffins" men allt det som är bra att ha i ett bad finns ju kvar så det är väl bara att bada på.
 
 
Okej, en annan grej jag läst om som verkade kul var tapioka-pärlor. Vänligen notera att de "kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". Då vet jag alltså vad ungarna har ätit när jag inte sett. 
 
Jag hittade dessa kulorna i en asiatisk mataffär på Möllan eftersom de såg ut som levande frågetecken på ICA. Köpte av märket "large cock" och det känns ju bra?
 
 
Det ser onekligen ut som en riktig häxkittel när det kokar. Glöm för all del inte att röra om i grytan då och då så att det inte bränner fast i botten på grytan. Koktiden var inte exakt angiven men när kulorna är genomskinliga är de klara.
 
Sen är det bara att sila av vattnet, spola med kallt vatten och ösa upp i en balja.
 
 
Här sitter Kungen och öser slimekulor i en sandleksak så att det snurrar och skvätter. Även här förekom en viss expansion av pysselmaterialet kan jag meddela. 
 
Detta är något som yngre barn kan leka med också eftersom tapioka är helt och fullt ätligt (om man bortser från ev. negativa effekter). 98% stärkelse som smakar nästan exakt som slimet vi kokade innan dvs. ingenting.
 
 
Dags för sista experimentet för denna gången - en liten citronvulkan! Fram med bikabonaten (igen), diskmedel, hushållsfärg, en citron och lite extra pressad citron/lime.
 
Tanken är inte att något ska explodera utan att "lava" liksom ska bubbla fram ur vulkanen. Så gör detta på en tallrik och inte direkt på bordet.
 
 
Man skär av botten på citronen (så att den står stadigt) och i toppen skär man bort typ en kon och mosar innehållet en liten smula. Sen droppar man i lite hushållsfärg, en skvätt diskmedel (för extra bubblor) och så en tesked bikarbonat på det. 
 
Konstigt nog fascinerade detta barnen mer än tapiokapärlslimet gjorde. En gång till mamma!