Allmänt, Baka baktips, kristyr, pepparkakshus

Pepparkakans dag

Att pepparkakan hade en egen dag hade jag inte stenkoll på om jag ska vara ärlig. Däremot börjar jag få koll på hur man bakar pepparkakshus och tänkte dela med mig lite av mina bästa tips och trix för ett lyckat bygge!
 
Jag var hemma på VAB med barnen i en hel vecka för ett tag sedan och kände att vi (JAG) behövde något att göra. Eftersom det lackar mot jul kändes pepparkakshus som det logiska alternativet.
 
Googlade mig lite lätt snurrig i vanlig ordning och blev helt lycklig när jag hittade färdiga ritningar på www.haunteddimensions.raykeim.com. Ritningarna är egentligen till för att bygga ett typ av spökhus men det kan lika gärna bli ett juligt hus. 
 
 
 
 
Efter att ha printat ut alla delar på vanligt papper ritade jag av dem på tjockare kartong som jag dessutom tejpade ihop med maskeringstejp. Anledningen till att jag lade en massa tid på detta är att det hjälper mig oerhört mycket med att få en känsla för hur alla delar passar ihop, hur monteringen ska gå till och så är bitarna guld värda vid tillskärningen av degen.
När jag kavlar ut deg eller sockerpasta och vill få det jämntjockt så använder jag min lilla kavel från Panduro. Den ser inte så mycket ut för världen men jag älskar den! Plastringarna på sidorna gör att jag utan problem och svordomar kan få deg som är exakt två eller tre milllimeter tjock. Tre millimeter skulle jag väl rekommendera när man är i husbyggartagen.
 
Kavla ALLTID ut husdelar direkt på bakplåtspapper för det skiter sig om man ska försöka flytta dem efter tillskärning. Grädda bara några få delar åt gången! När man bakat en del MÅSTE man nämligen skära rent kanterna så att de blir exakt raka - man vill ju undvika psykbryt vid montering. Och det är här mina kartongbitar kommer in igen - slipper bränna fingertopparna vid renskärningen.
 
Vänta gärna med att montera till dagen efter bakningen - då vet man att alla bitar torkat till och stelnat ordentligt. Ett hus som segar ihop är inget roligt alls.
 
 
 
 
Nu var det pynt på gång här ja. På bilden visar jag det mycket gedigna arbetet med att limma dit fönster av gelatinblad... Kleta på kristyr, lägg på en tyngd och vänta på att kristyren stelnar. Lika kul som att kolla på när färg torkar.
 
Att handla godis och andra tillbehör är ju betydligt roligare! Jag köpte en snacks-mix med olika salta kringlor och små pinnar (vem har sagt att allt måste vara pepparkaka?!) för de skulle passa vansinnigt bra som staket. Mitt tips här är att gå till godis- och kakhyllorna och studera allt som om det vore byggmaterial och inte främst nåt som man ska äta. 
 
Montering av första väggarna är det som jag finner mest ångestladdat - blir det snett redan där är det svårt att räta ut bygget senare. Jag tog hjälp av en plåtburk med raka kanter när jag påbörjade monteringen för då vet jag att jag får till 90 grader. För mig sker all montering med smält socker och jag tycker det är överlägset bäst. Jag vet att andra där ute använder sig av kristyr och limpistoler men jag går inte in på det här...
 
 
 
 
När jag pyntade använde jag mig mest av kristyr och körde loss med min nya sprits där man kunde byta munstycke mitt i dekorerandet (mig lycklig). Googla gärna på "kristyr" och vispa ihop själv för det blir mycket vitare och stabilare än att använda sig av färdig på tub. Missförstå mig rätt nu Dr Oetker, för jag gillar att er kristyr är lätt att använda för barnen när de ska limma fast sitt godis!
 
 
 
 
Nu har jag petat in julgransbelysning och pyntat vidare med grön kristyr som fick föreställa grangirlanger runt huset. Julgranen är en upp och nedvänd glassvåffla som jag spritsat kristyrduttar på (runt runt och runt ett par varv till).
 
Jag är själv sjukt nöjd och har ni frågor till pepparkakskonsulten så är det bara att hojta!